Nieuwe organisatie voor De Skèndelse Kwis

By 12 augustus 2023 september 26th, 2023 Geen categorie

Hoera! We hebben een nieuwe organisatie gevonden! Je leest er alles over in de Mooi Schijndel Krant en het Brabants Dagblad:

MooiSchijndel

Nieuwe organisatie gevonden voor Skèndelse Kwis
SCHIJNDEL | Goed nieuws voor alle quizfanaten in Schijndel. De Skèndelse Kwis kan doorgaan, dankzij vijf enthousiaste nieuwe bestuursleden is de dorpsquiz van een teloorgang gered. Een volgende editie zal echter niet dit jaar plaats gaan vinden, maar in 2024. Dan zal iedereen aan een vernieuwde Skèndelse Kwis deel kunnen nemen.

De voormalige organisatie was al enige tijd op zoek naar vers bloed om de quiz voor te zetten. Het team had een keiharde deadline gesteld van 1 juli om er mee te stoppen. “Per toeval stonden wij tijdens de Oranjeweek bij enkele leden van de oude organisatie aan tafel en die gaven duidelijk aan ‘we gaan er echt mee stoppen’. Waarop wij tegen elkaar zeiden ‘dat moeten we niet laten gebeuren. Het is te mooi om voor Schijndel verloren te laten gaan”, blikt Tom Dissel terug op het besluit om het over te gaan nemen.

Carte Blanche
“Na enkele weken zijn we met de organisatie om tafel gaan zitten en gekeken naar wat willen we wel en wat niet”, gaat Tom verder. “Heel belangrijk was hierbij een carte blanche, zodat wij zelf kunnen bepalen hoe de Kwis er uit komt te zien. Het kan dus alle kanten op gaan. Het betekend dan ook dat we pas op zijn vroegst in 2024 een Skèndelse Kwis kunnen gaan houden.” “Eerder is ook gewoon niet mogelijk wil je het goed doen”, vult Hans Schoones aan.

Terugloop?
“We hebben informatie opgehaald bij andere dorpen. Hoe organiseren die het? Waar lopen die tegenaan? Dus ik denk dat we ons huiswerk al wel gedaan hebben”, aldus Tom. Er ligt echter wel een flinke uitdaging voor de nieuwe organisatie want bij de laatste editie waren er slechts een zevenentwintig teams dat aan De Skèndelse Kwis deel nam. “Als we niet geloven in het feit dat het weer voor heel Schijndel georganiseerd moet kunnen worden, dan waren we er niet aan begonnen.” “Honderd teams is natuurlijk een Utopie zijn, maar die hebben ze wel ooit gehad”, vult Jan van Roessel aan. “We moeten iets gaan zoeken waardoor mensen weer mee willen gaan doen”, gaat Tom verder. “Het moet voor de jeugd zijn, maar ook voor iemand van tachtig jaar. Het moet ook niet alleen voor de knappe koppen te zijn.”

Geinstampers
Enkele leden van de nieuwe organisatie deden afgelopen editie nog mee met de Geinstampers & Friends en wisten daarmee de Skèndelse Kwis op hun naam te schrijven. “Het is natuurlijk wel jammer dat we niet meer zelf mee kunnen doen. Maar als het geen kwis was, dan hadden we ook niet mee kunnen doen”, vertelt Jan. “Dat was ook een van de problemen. De andere teamleden van de Geinstampers kunnen ook gewoon mee blijven doen, we organiseren het ook niet als de Geinstampers, daarnaast zorgen we er natuurlijk goed voor dat de vragen geheim blijven”, laat Tom weten.

Eerste tip?
Richting het einde van het jaar zal er meer duidelijk worden over de nieuwe editie in 2024. Het grote bewaren van alle kranten kan dus weer beginnen. “Mensen moeten vooral opletten wat er in Schijndel te doen is. We hebben hier in Schijndel zo ontzettend veel dingen, hoe mooi zou het zijn als dat allemaal samen werkt en samen komt in De Skèndelse Kwis”, besluit Tom.


Brabants Dagblad

Skèndelse Kwis van ondergang gered, volgende editie wel pas volgend jaar
SCHIJNDEL – Er komt geen nieuwe editie van de Skèndelse Kwis, tenminste niet in 2023. Er is een nieuwe organisatie gevonden die de kwis nieuw leven in gaat blazen. Een helse klus, omdat het aantal teams de afgelopen jaren flink is afgenomen. ,,Als er de komende twee jaar maar een tiental teams meedoet, dan stoppen we er mee.”

Een noodkreet was het vorig jaar toen de oude organisatie van de Skèndelse Kwis een oproep deed op Facebook met de vraag wie de kwis wil organiseren. Het was daarna lang stil. Er was geen traditionele kwis in december en fanatieke kwissers hadden de hoop al opgegeven.

,,Dat had de oude organisatie bijna ook gedaan. We kwamen elkaar toevallig tegen in de tent tijdens de Oranjeweken. En toen hebben we met een groepje besloten om de kwis over te nemen”, legt Tom Dissel uit.

Een kwis overnemen die bij de vorige editie maar ruim twintig teams had, klinkt als een kansloze zaak. ,,Zo denken wij dus niet. Wij hebben er samen het volste vertrouwen in dat wij Schijndel weer aan het kwissen krijgen. Zelf hebben we met de Geinstampers zoveel leuke kwisavonden gehad. Dit willen we niet verloren laten gaan”, legt Cindy van de Ven van de nieuwe organisatie uit.

Carte Blanche
Hoe de nieuwe kwis eruit gaat zien en wanneer de volgende editie gaat plaatsvinden, is nog niet bekend. ,,We hebben carte blanche gekregen van de oude organisatie om de kwis op onze eigen manier te maken en daar gaan we het komend jaar over nadenken. We kunnen wel zeggen dat de Denker blijft als trofee en dat er ergens in 2024 een kwis gaat plaatsvinden”, aldus Dissel.

Ideeën zijn er volgens de nieuwe organisatie genoeg, maar nog weinig concreets. De voorbereiding daarentegen zij al begonnen. ,,We hebben informatie gevraagd bij andere dorpskwissen en weten zo hoe het er in andere dorpen aan toe gaat. We willen in ieder geval dat de kwis voor jong en oud te doen is.”

De andere helft van ons team gaat gewoon spelen, maar wij gaan niet als Geinstam­pers de kwis organise­ren

Tom Dissel
De kwis organiseren betekent wel dat je zelf niet meer mag meedoen. De leden van de Geinstampers zijn dan ook gestopt op hun hoogtepunt. ,,Zo kun je het wel noemen. Al hadden we de kwis ook overgenomen als we vorig jaar niet hadden gewonnen. Je weet als je het gaat organiseren, dat je zelf niet meer mee mag doen. Veel teams willen zelf meedoen en hebben zich daarom ook niet gemeld om te organiseren”, legt Dissel uit.

De Geinstampers gaan trouwens bij de volgende editie gewoon meedoen. ,,De andere helft van ons team gaat gewoon spelen, maar wij gaan niet als Geinstampers de kwis organiseren. Daar hoeven de mensen niet bang voor te zijn. En de vragen houden we natuurlijk geheim.”

Aan het einde van het jaar hoopt de nieuwe organisatie met een nieuwe informatie te komen over de kwis. Al mogen volgens de organisatie de kranten, folders al worden bewaard. En moeten kwissers het nieuws op de voet volgen.